Goe gespeeld in Coronatijd

April 13, 2020
admin

Week 5 van onze lock – down gaat van start. Het zijn op z’n minst bijzondere tijden te noemen. Elke dag om 11u krijg ik kippenvel, want dan is er de dagelijkse persconferentie. Elke dag opnieuw cijfers: cijfers van mensen die ziek zijn, cijfers van mensen die sterven, maar ook cijfers van mensen die genezen. En dat heeft me hoop.
Er zijn te weinig woorden om mijn respect te uiten naar die mensen die in de frontlinie staan. Dokters, verpleging, medewerkers in de zorg, kassa – medewerkers, mensen in de fabriek,… en ik kan zo nog eventjes doorgaan.

Elke dag opnieuw probeer ik naar buiten te gaan: om te fietsen, even naar de winkel, een wandelingetje… en de eerste “start-to-run-les” heb ik intussen achter de rug. Tijdens die momentjes buiten voel ik wel een soort verbondenheid. Het gevoel van “We zitten in hetzelfde schuitje, maar samen komen we er wel!”. Het gevoel van begrip hebben voor elkaar, het gevoel van begrip hebben voor elkaars situatie. Maar toen viel er ‘een klein bommetje’ deze week. Misschien verwaarloosbaar in vergelijking met al de rest, maar ik moet het toch even kwijt.

Tijdens één van de “zoom – gesprekjes” de voorbije week vertelde een vriendin over een conflict dat ze had gehad met de buurman. Het gezinnetje met twee kinderen (6 en 4) zit eveneens al een maand in lockdown en het mooie weer van de voorbije week had er voor gezorgd dat er veel was buiten gespeeld. De buurman vond het namelijk niet zo fijn dat de kinderen buiten speelden, want dat zorgde voor veel lawaai en dat hoorde niet. Mijn vriendin woont met haar gezinnetje op een wijk waar vele jonge gezinnen wonen, maar blijkbaar zag buurman het niet helemaal zitten dat er wordt buiten gespeeld. Mijn hart brak een beetje… Het deed me een beetje denken aan de situatie ooit in Lauwe waar werd geprotesteerd tegen het speelplein. Zo verschrikkelijk luid zijn die kinderen toch niet?
Ik heb één week mijn pleegkindjes gehad en mijn grootste respect voor al die ouders die hun kinderen al 5 weken entertainen. Ik vond dat weekje echt geen evidentie. Maar mijn buurman kwam zeggen: jullie hebben al veel plezier gehad, dat hebben we al gehoord. Zo’n woorden doen dan wel deugd!

Bij deze wil ik een warme oproep doen, want we zitten nog even in ons kot, om begripvol te blijven. Begripvol te zijn als je naar de winkel gaat en de nodige afstand houden. Begripvol te zijn door een luisterend oor te bieden aan al wie het even nodig heeft. Begrip vol te zijn door de nodige maatregelen te blijven volgen. Begripvol te zijn als het eens wat luider gaat bij de buren,… Want we kunnen dit alleen maar allemaal samen overwinnen!

Geen reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gemeenteraadslid Izegem Provincieraadslid West-Vlaanderen
Zekerheid. Voor Izegem en onze provincie.