Een oproep naar risicovol spelen

June 13, 2020
admin

Na anderhalf jaar mag straks het speelplein op de Kemmelberg terug open.
Het speelplein bleef tot vandaag afgesloten met hekkens, omdat er een klacht was van de buren. Het speelplein stond te dicht bij hun eigendom en zou lawaaioverlast geven en een waardevermindering betekenen voor hun eigendom.

We zouden nu verder kunnen gaan op de discussie of speelplezier ooit kan gezien worden als lawaaihinder en overlast. Maar er is goed nieuws, want er is een oplossing gevonden. Een aantal speeltuigen worden anders gepositioneerd waardoor er geen inkijk is en er wordt meer struikgewas aangeplant aan de tuin van de buren.

Ai, dat prikt!

Het struikgewas dat we straks aanplanten bestaat uit o.a. doornstruiken. Op de commissie van onze provincieraad kwam de vraag of dit wel verantwoord en veilig was. Want stel je ééns voor dat kinderen elkaar gaan slaan met zo’n scherpe tak. Wie zou dan verantwoordelijk zijn?

Ik viel letterlijk bijna van mijn stoel. Waar we al jaren campagne voeren met “goe gespeeld” dat een bluts en een buil er af en toe bij horen, was een doornstruik plots bedreigend.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst
Meer info: www.goegespeeld.be

Risicovol spelen

Om mijn pleidooi van écht spelen te versterken wil ik nog eens verwijzen naar het onderzoek van Helena Sienaert van de Arteveldehogeschool. Al ruim twee jaar werkt ze rond risicovol spelen bij jonge kinderen.

Het onderzoek RePLAY van Helena en haar team toont aan dat aanvaardbare risico’s in het spel kinderen uitdagen om zelf strategieën te bedenken om daarmee om te gaan. 
Benieuwd naar meer: https://www.arteveldehogeschool.be/risicovolspelen/

Stay wild child

Als ouder begrijp ik dat het soms best wel spannend is, maar de ervaringen voor onze kinderen zijn zoveel rijker als we niet steeds “oei” of “pas op” roepen.

Ik hoop dat we dergelijke discussies niet meer hoeven te hebben in onze provincieraad, want spelen mag af en toe wel een spannend zijn!

Deze foto werd genomen in provinciedomein Bulskampveld in Beernem. Een avonturenparcours is een echte aanrader voor de kinderen!

Tags: kinderen, spelen,

Geen reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gemeenteraadslid Izegem Provincieraadslid West-Vlaanderen
Zekerheid. Voor Izegem en onze provincie.