De geboorte van het huis van het kind

September 10, 2019
admin

We zijn 9 maanden verder en misschien symbolisch hebben we eindelijk de geboorte van ons huis van het kind. De geboorte van een kind is meestal een zeer feestelijke gebeurtenis. Het is een grootse gebeurtenis met een impact op de volledige omgeving.


Maar in Izegem is de geboorte van het huis van het kind eerder een feest in mineur en helemaal niet groots te noemen. Vanuit sp.a zijn we zeer ontgoocheld in de keuzes die hier gemaakt worden of net niet gemaakt worden.

Onvoldoende investeringen

We wisten sowieso al dat de subsidie van 10.000 euro onvoldoende was om een volwaardige werking van het huis van het kind uit te bouwen. Niet alleen in Vlaanderen kiezen ze niet voor kinderen en hun gezin, maar ook in Izegem laten ze dit aan zich voorbij gaan. Politiek gaat nog steeds om keuzes maken.

En de keuze die hier wordt gemaakt is om een samenwerkingsverband uit te bouwen en een projectsubsidie uit te reiken.
Een samenwerkingsverband dat wil zeggen dat je de drukbezette organisaties in deze sector nog eens vraag om tijd te investeren zonder de garantie dat er een beleid of extra investeringen komen.  En met een projectsubsidie vragen we diezelfde organisaties om nog iets extra te doen nog buiten hun reguliere werking en dat voor amper 400 euro.

Kiezen voor kinderen en hun ouders

Welke keuzes worden dan niet gemaakt door deze meerderheid:

  • Er wordt niet gekozen om 1 aanspreekpunt en ontmoetingsplaats te voorzien voor ouders, leerkrachten, opvoeders uit gelijk welke setting waar ze terecht kunnen met hun opvoedingsvragen.
  • Er wordt niet gekozen om het huis van het kind als een vertrekbasis te zien voor het uitwerken van een prenataal netwerk en aanbod om op die manier kinderen al tijdens de zwangerschap alle kansen te geven.
  • Er wordt niet gekozen om het huis van kind te zien als een startpunt voor een breder welzijns – en gezinsbeleid.
  • En wordt niet gekozen om het huis van kind als een eerst brug te zien naar verschillende organisaties en instellingen om aan de slag te gaan rond kinderarmoede.

Kortom, het huis van het kind is eigenlijk niet meer dan een lege wieg zonder goesting, zonder ambities of zonder durf. Met sp.a keken we vol verwachting uit naar deze geboorte, maar komen we met een ontgoocheling thuis. Uiteraard zal het ons niet tegenhouden om in de toekomst te blijven investeren in kinderen en ouders en gaan we er alles aan doen om jullie te blijven overtuigen van de meerwaarde om hierin te investeren.

Geen reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gemeenteraadslid Izegem Provincieraadslid West-Vlaanderen
Zekerheid. Voor Izegem en onze provincie.